TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, April 19, 2013

DEJAN KARAKLAJIĆ O OBEĆANJU MINISTRA KULTURE

Nula više nije opcija za srpsku kinematografiju jer mi je ministar kulture Bratislav Petković obećao vanredno opredeljivanje novca iz republičkog budžeta za snimanje filmova, potvrdio je za „Blic“ Dejan Karaklajić, novi predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Reditelj poznat po filmovima „Ljubavni život Budimira Trajkovića“ i „Erogena zona“ u proteklih trideset godina živeo je u inostranstvu, najviše u SAD. Kako kaže, ne pripada nikakvim stranačkim i esnafskim klanovima, a u vreme svog mandata pokušaće da napravi sistem u kojem će se jasno znati iz kojih izvora i na koji način se finansiraju filmovi.

- Prvi sastanak UO FCS zakazao sam za sledeći utorak i tada ću pokušati da saznam kako je raspisan konkurs za realizaciju filmova, kada je iz budžeta opredeljena nula za kinematografiju. Ministarstvo finansija raspolaže novcem u Srbiji i na jednom sastanku njihova službenica je pitala ljude koji se bave kinematografijom u Srbiji: „Ko vas je terao da postanete filmadžije?“ Nigde u svom životu od državnog službenika nisam sreo tako bahato ponašanje. U Ministarstvu kulture su mi obećali da su odobrili vanredna sredstva za kinematografiju, a da li će Ministarstvo finansija to realizovati, videćemo u narednih nekoliko dana - rekao je Karaklajić.

Šta je sa 40 miliona dinara koji su stigli na račun Filmskog centra Srbije iz Ratela?
- Taj novac biće usmeren u produkciju filmova, ali postoji opcija u kojoj će Ministarstvo finansija pokrenuti inicijativu o donošenju novog zakona po kojem sredstva iz Ratela, RTS-a i RRA ne bi stizala na račun Filmskog centra Srbije, kao što je to uređeno sadašnjim Zakonom o kinematografiji, već bi Ministarstvo finansija smeštalo taj novac u republički budžet i naknadno opredeljivalo novac za snimanje filmova. Verujem da se tako nešto neće dogoditi.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/378499/Dejan-Karaklajic-predsednik-UO-Filmskog-centra-Ministar-mi-je-obecao-da-ce-biti-vise-para-za-film

No comments:

Post a Comment