TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, April 1, 2013

DANAS POČINJE 60. IZDANJE KRATKOG METRA

Jubilarni 60. Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se od 2. do 6. aprila u dvoranama Doma omladine Beograda i Dvorani kulturnog centra kao i novobeogradskoj “Fontani” gde će se održati repriza takmičarskog i pratećih programa. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, a najstariji u Srbiji biće održan pod sloganom Riset (Reset).

U takmičarskom programu učestvuje 35 domaćih filmova i 48 filmova iz inostranstva. Selektori ovogodišnjeg Festivala su Aleksandra Milovanović, Vladimir Petrović i Vladan Petković, dok je umetnički direktor, reditelj Janko Baljak.

Prateći program imaće osam celina: izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program London Calling predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se program Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati na antipode savremene Rusije: od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Koliko su “ljuti” ukrajinski autori može se proveriti u programu Angry Ukrainians, koji čine filmovi istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine.

Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilikuda u programu Rockumentary Revolutions pogledaju film ’’Otroci socijalizma’’ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film ’’How we played the revolution’’ o litvanskoj ’’raspevanoj’’ revoluciji.

Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu Komšiluk, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, koji će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Tradicionalni prateći program Vrelo baviće se temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film ’’Sing your song’’ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma je Želimir Žilnik, jedan od najuglednijih i najnagrađivanijih domaćih autora, poznat u svetu po svom umetničkom i društvenom angažmanu. U čast dobitnika biće prikazan njegov film „Pirika na filmu“, iz 2013. godine.

No comments:

Post a Comment