TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 11, 2013

VELJKO BULAJIĆ O KONTROVERZAMA U VEZI SA BITKOM NA NERETVI

Vest da je slavna "Bitka na Neretvi" od pre nekoliko dana prestala da bude jugoslovenski i postala hrvatski film, izazvala je burne reakcije. Strasti u regionu su se ustalasale, najavljene su čak i tužbe. Reditelj filma Veljko Bulajić, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" otkriva da u svemu tome nema politike i da je glavni motiv zaštita autorskih prava.

U ovih dvadeset godina na ime autorskih prava za prikazivanje filma "Bitka na Neretvi", kada je reč o prostorima bivše Jugoslavije, nisam dobio ni evro - kaže Bulajić za naš list, dodajući da ugovori o autorskom pravu nisu bili ispoštovani. - Nije reč o imovinskim odnosima. Postoje ugovori između filmskih kuća u kojima je "Jadran film" bio izvršni producent i organizator posla, a u ovih dvadeset godina meni kao autoru i "Jadran filmu" sasvim je nepoznato ko prodaje televizijama "Bitku na Neretvi" i ko to naplaćuje.

* Da li su sve ove reakcije izazvane pitanjem autorskih prava ili to što je film proglašen hrvatskim?

- Digla se velika galama, jer su određene grupe htele da pričaju priču o tome kako je Hrvatska "uzela" film. To je najobičnije političko foliranje.

Razgovor u celini možete pročitati ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:423758-Veljko-Bulajic-Stitim-quotBitku-na-Neretviquot-od-losih-kopija

No comments:

Post a Comment