TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 22, 2013

SRPSKI FILM NA BLAGAJNAMA


U ovom trenutku na bioskopskom repertoaru nalaze se dva srpska filma. Reč je o KRUGOVIMA Srdana Golubovića i FALSIFIKATORU Gorana Markovića. Oba naslova doživela su premijeru na FESTu s tim što su KRUGOVI još pre FESTa postigli uspeh na Sandensu i u Berlinu. Posle silovitog starta na blagajnama u kome su se sabrali rezultati sa FESTa i iz bioskopa, KRUGOVI su doživeli nagli pad i do juče su imali 14 385 gledalaca. S druge strane, FALSIFIKATOR Gorana Markovića stoji stabilno na top listi i do juče je ostvario 19 086 gledalaca. Uprkos tome što FALSIFIKATOR neće dostići rezultat od preko 100 000 gledalaca koji je imala KARAULA Markovićevog vršnjaka i školskog druga Rajka Grlića, čini se da Marković među predstavnicima svoje generacije i dalje ima najveću težinu na srpskim blagajnama.
No, još je zanimljiviji paradoks da su FALSIFIKATOR i KRUGOVI u neravnopravnom položaju po broju projekcija u prestoničkim bioskopima. Naime, FALSIFIKATOR ima dvadeset projekcija danas u Beogradu a KRUGOVI samo devet. Još je zanimljivije to da u nekim velikim multipleksima KRUGOVA uopšte nema danas, recimo u Cineplexxu Delta City i Roda Cineplexu.
Odluka da se film skloni sa repertoara ili da se na njemu ne nađe svakako može proisteći iz različitih faktora, recimo procene isplativosti ili korekcije repertoara proistekle iz slabih rezultata filma. Ipak, prilično je neobično da se dva velika gradska multipleksa potpuno liše filma koji je osvojio nagrade u Sandensu i Berlinu kao simbola vlastitog prestiža, i mogućnosti da svojoj publici ponude i nešto drugo.  
Doduše, rezon slabe gledanosti KRUGOVA nije do kraja argumentovan iz prostog razloga što se gledanost bazira i na tome da se film prikazuje na više projekcija čime se publici nudi prilika da u različita vremena i u različitim delovima grada pogleda jedan film. Sužavanjem broja projekcija, smanjuje se i dostupnost filma, pa samim tim opada i gledanost. Otud se može reći da KRUGOVI zapravo ni nemaju priliku da postanu gledan film.
No, pošto je reč o privatnim preduzećima niko nema pravo da im se meša u uređivačku politike i poslovne rezone. Srećom, u gradu postoje i bioskopi koji su zadzuženi i sunvencionisani da "gaje" evropski i srpski film i u njima su KRUGOVI i FALSIFIKATOR prisutni. Ono što, međutim, moramo zaključiti iz ovog slučaja jeste da bioskopski lanci privatnih vlasnika neće imati milosti prema srpskim filmovima ukoliko oni nisu dovoljno isplativi i da se sa velikom pažnjom mora raditi na očuvanju subvencionisanih bioskopa koji su zaduženi da prikazuju naše filmove.

No comments:

Post a Comment