TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 18, 2013

SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ






Novi Kadar Đorđe Bajić napisao je prikaz multimedijalnog događaja Samo svoja: Sonja Savić koji je otvoren u Domu omladine do 18. marta.

U Domu omladine izloženi su predmieti iz Sonjine lične i profesionalne sudbine, kao i dela koja je stvorila i koja su stvorena o njoj>
U holu ispred bioskopske sale Doma omladine Beograda postavljena je izložba nastala po konceptu Dragane Kanjevac, Bobana Jevtića i Nenada Veličkovića. Izložbu sačinjavaju po prvi put javno izloženi lični predmeti Sonje Savić. Posetioci su u prilici da zavire u njenu intimu; u vitrinama su izloženi violina koju je svirala kao devojčica, lične isprave iz različitih životnih perioda, rukopisi, scenarija, omiljeni odevni predmeti… Posetioci mogu da pročitaju pesmu koju je sastavila u osnovnoj školi, da zavire u njen prvi dnevnik ili beležnicu koju je stalno nosila sa sobom, izbroje nagrade koje je osvojila za svoj rad... Na posterima su fotografije iz prošlih dana: Sonja kao fatalna Una, seksi prizor iz Šećerne vodice, brojne slike iz lične arhive… Sonja devojčica, Sonja devojka, Sonja mlada žena… Čitav jedan život. Ali to nije sve. Na međuspratu se nalaze analogni televizori na kojima se emituju autorski filmovi i emisije Sonje Savić, dok se, kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali prikazuje dokumentarni film Sonja u režiji Dragane Kanjevac.
Po rečima urednika filmskog programa Doma omladine, Bobana Jevtića, "„Svakog dana izložbu vidi oko 500 posetilaca, a reakcije su gotovo bez izuzetka izuzetno pozitivne”.

Jevtić najavljuje da je ovo samo deo aktivnosti posvećenih rasvetljavanju Sonjine vrlo kompleksne lične i umetničke priče.

Ceo Bajićev prikaz ovog projekta možete pročitati OVDE.

No comments:

Post a Comment