TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 11, 2013

NOVE POLEMIKE NA TEMU SVOJATANJA BITKE NA NERETVI

Režiser kultne Bitke na Neretvi Veljko Bulajić mogao bi da ostane usamljen u tvrdnjama da njegovo ostvarenje iz 1969. godine službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i da će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora, piše Dnevni avaz.

Nakon što se predsednik uprave „Jadran filma" Vinko Grubišić ogradio od Bulajićeve izjave, ni predstavnici hrvatske kinematografije sarajevskom dnevniku nisu želeli da komentarišu rediteljeve reči o filmu koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski.

Direktor Filmskog centra „Sarajevo", reditelj Adis Bakrač, najavio je 10. marta da će tužiti hrvatskog kolegu zbog prisvajanja filma, tvrdeći da je reč o ostvarenju čiji je pravni naslednik preduzeće na čijem je čelu.

Većina bosansko-hercegovačkih filmskih radnika „glasna je i jasna" i ponavlja da je producent filma „Bosna film", odnosno kao njegov pravni naslednik današnji Filmski centar „Sarajevo"..

„Tačno se zna, producent je uvek vlasnik, a to je 'Bosna film', odnosno Filmski centar 'Sarajevo'. Tipično je lupanje gluposti da je izvršni producent i organizator filma 'Jadran film' i da je, prema tome, Bitka na Neretvi hrvatsko ostvarenje. To nema nikakve veze sa životom. Vrlo neozbiljno od jednog neozbiljnog čoveka", tvrdi reditelj Srđan Vuletić.

Producent i reditelj Ademir Kenović pita da li se činjenice mogu iznenada menjati.

„Normalno, zna se ko je glavni producent filma i ko je je njegov vlasnik. Neobično mi je da bi filmovi mogli da menjaju nacionalnost kako kome padne na pamet. Kako treba reagovati i šta preduzeti u ovakvim situacijama najbolje će znati ljudi koji zastupaju kinematografiju BiH, a to su čelnici Filmskog centra 'Sarajevo'", naglasio je Kenović.

Reditelj Sulejman Kupusović je rekao da ga od Bulajića, koji je za njega nekad bio sjajan reditelj, u moralnom smislu „ništa ne iznenađuje" i dodao da je svoje najbolje i najskuplje filmove Bulajić napravio u okviru bosanko-heregavačke kinematografije.

Izvor: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/Film/1282504/„Neretva“+nastavlja+da+diže+prašinu.html

No comments:

Post a Comment