TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 22, 2013

MAJA MILOŠ O NEOPHODNOSTI DRŽAVNE POMOĆI SRPSKOM FILM

Mlada rediteljka Maja Miloš, koja je višestruko nagrađivana za debitantski film “Klip”, izjavila je danas Tanjugu da kinematografija ne može da opstane bez pomoći države, pa bi nepoštovanje Zakona o kinematografiji značilo da se mi odričemo filmske delatnosti.

 “Treba da razumemo da je naša država trenutno u veoma teškoj i komplikovanoj poziciji, ali mislim da je otpisivanje jedne grane kulture prevelika žrtva za koju se očekuje da je podnesu filmski umetnici i radnici”, rekla je ona.

Na pitanje o modelu finansiranja - budžetskom ili vanbudžetskom (iz dela prihoda Ratela, RRA i RTS-a), odgovorila je da ne zna detalje, ali da u svakom slučaju kinematografija ne može da opstane bez pomoći države.

 “Nepoštovanje Zakona o kinematografiji bi automatski značilo da se mi kinematogafije odričemo”, ocenila je ona povodom Nacrta Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji predviđa ukidanje odredaba Zakona o kinematografiji o sufinansiranju filmske proizvodnje iz različitih procenata sredstava Ratela, RRA i RTS-a. Miloševa je pozitivno ocenila formiranje Akcionog odbora, koji čine ugledni predstavnici filmske delatnosti i strukovnih udruženja a koji će komunicirati sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom finansija i privrede.

Više ovde:  http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/373351/Maja-Milos-Film-ne-moze-da-opstane-bez-pomoci-drzave

No comments:

Post a Comment