TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, March 28, 2013

KUSTURICA PLANIRA FILM O TRGOVINI ORGANIMA NA KOSOVU

Pišem scenario za film o preprodaji organa na Kosovu, a to je najstrašnija istina koja se godinama skriva. Sigurno je da ću film snimati u Rusiji jer mi neće dozvoliti na Kosovu. Pa tamo ne može da uđe ni šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a ne ja - najavio je Emir Kusturica na predavanju studentima u Nišu.

Poznati filmski režiser je istakao da je Kosovo velika tema za literaturu i film, ali da do sada ništa nije urađeno.

On tvrdi da na osnovu filmova koji su snimljeni o Srbiji i srpskom narodu, svet ima crnu sliku o nama.

- Tome su doprineli i naši filmski reditelji koji su trčali u inostranstvo i tražili pare za snimanje filmova, ali su ih dobijali samo ako bili negativni za Srbiju - poručio je Kusturica studentima na Filozofskom fakultetu u Nišu. Kusturica je u prepunom amfiteatru niškim akademcima govorio o tome kako film može da kreira medijsku sliku o jednom narodu.

- Nisam nikada dobio ponudu da pravim film po nečijem nalogu, niti bih takvu ponudu prihvatio. Posle poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, stvorio se negativni mit o Srbima kao genocidnom narodu. Neki čak pokušavaju da srpski narod prikažu kao genocidniji od Nemačke u Drugom svetskom ratu. To je strašna propaganda. Ne želim da branim ničije zločine, pa ni srpske, ali je neshvatljivo da bilo ko može da uporedi događaje u Drugom svetskom ratu sa onim što se događalo u ratovima u bivšoj SFRJ - rekao je Kusturica.

Opširnije ovde: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/374349/Kusturica-Snimicu-film-o-trgovini-organima-na-Kosovu

2 comments: