TEKSTOVI NA BLOGU

Monday, March 4, 2013

JAVNI SERVISI

U novoj kolumni za City Magazine, Novi Kadar Dimitrije Vojnov piše o tri srpska javna servisa, RTSu, Studiju B i RT Vojvodine.

"Konačno, možda je najintrigantnija vest o RT Vojvodine koja je naručila seriju o Lazi Kostiću od Košutnjak Filma (glavnog dobavljača RTS-a), reditelja Zdravka Šotre i pisca Milovana Vitezovića. Izbor teme sugeriše da je RTV odlučila da snima materijal koji dolikuje javnom servisu, a izbor producenta i autorske ekipe pokazuje kako žele da uđu u ozbiljne mejnstrim vode. Poslednjih nekoliko godina, RTV prolazi kroz transformaciju, od negledljive lokalne televizije koja je delovala jednako razrušeno kao i njena zgrada nastradala tokom NATO bombardovanja, počinje da liči na skroman javni servis koji ispunjava dužnost prema građanima.
Okupljanje novinarskih kadrova sa snažnom aromom B92 ukazuje da bi u slučaju ponavljanja „crnogorskog scenarija“, RTV mogao biti značajno autonomaško glasilo. Međutim, isto tako zanimljivo je da su fejsliftinzi RTV praćeni padom gledanosti i da se drže samo stari formati poput „Dnevnika“ ili „Petkazanja“. Dakle, čini se da vojvođanska publika odbija „strana tela“, ali isto tako RTV-u raste popularnost u centralnoj Srbiji i sve više gledalaca u Beogradu prijatno je iznenađeno ovom televizijom. "

No comments:

Post a Comment