TEKSTOVI NA BLOGU

Friday, March 15, 2013

FILMSKI CENTAR SRBIJE izvan ZAKONA


Novi Kadar Dimitrije Vojnov u svom oštrom polemičkom stilu otvara pitanje sprovođenja Zakona o kinematografiji u samom Filmskom centru Srbije koji najviše insistira na njegovoj punoj primeni>

"... No, ostavimo ranija rasipanja i potpuno odsustvo administrativne kulture na stranu. Akcioni odbor traži od Ministarstva finansija i Ministarstva kulture da poštuju zakon o kinematografiji, a očigledno ne čini ništa da isti taj zakon poštuje sam Filmski centar Srbije koji je krajem januara javno priznao da će se oglušiti o Zakon u toku svog Konkursa,
Dragi učesnici Konkursa,

Filmski centar Srbije  Vas obaveštava da je na Konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, sufinansiranje razvoјa proјekata domaćih dugometražnih filmova i sufinansiranje unapređenja i razvoјa filmskog scenariјa koji je raspisan 1. novembra 2012. godine i trajao je do 1. decembra 2012. godine, stiglo ukupno 195 prijava i to:
63 prijave za domaći dugometražni igrani film,
117 prijava za unapređenje razvoja filmskog scenarija i
15 prijava za razvoj projekata domaćih dugometražnih filmova.
Na Konkurs za sufinansiranje proizvodnje domaćih dokumentarnih filmova - dugometražnih, srednjemetražnih i kratkometražnih, sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukciјa i sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih i kratkometražnih animiranih, kratkih igranih i eksperimentalnih filmova koji  je raspisan 20. novembra 2012. godine i trajao je do 20. decembra 2012. godine, stiglo je 148 prijava i to:
70 prijava za dokumentrani film,
27 prijava za kratki igrani film,
31 prijava za animirani i eksperimenatlni film i
20 prijava za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.
Iako je Zakonom o kinematografiji za sprovođenje јavnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje proјekata u kinematografiјi definisano da Komisija treba da dostavi rang liste odabranih projekata u roku od 60 dana od dana zatvaranja konkursa, zbog količine podnetih prijava i kako bi članovi Komisije što odgovornije obavili posao, odlučeno je da se rok produži do 1. marta 2013. godine, odnosno do 15. marta 2013. godine.
Nadamo se da ćete imati razumevanja za produženje roka za donošenje odluke.
Filmski centar Srbije dakle javno objavljuje da ima nameru da krši Zakon o kinematografiji a potom to i čini. Na sve to čak ne nudi ni eventualnu refundaciju učesnicima Konkursa kojima možda ne odgovara da se krši Zakon, ili možda imaju neke planove u vezi sa finansiranjem svog rada koji se baziraju na tome da Konkurs FCSa ipak nekada mora da se završi i da se onda ide dalje.
...

Ko, bez nekih nečasnih namera, može da se bori za davanje novca ljudima koji nisu u stanju da ispune čak ni najjednostavniji zadatak, ili da drže vlastitu reč? Imajte na umu, od FCSa niko nije tražio ni da ima kompetentnu Komisiju, ni da ona mudro odluči, ni da bude poštena i pravedna ili na visokom nivou. Traži se samo da donesu odluku onda kada su nam oni sami obećali.
Ne treba naročito ni isticati to da se sada ispostavilo da su stručnjaci iz Filmskog centra raspisali Konkurs u vreme kada nema novca za produkciju, tako da se postavlja ozbiljno pitanje da li su oni na bilo kom nivou bili u komunikaciji sa institucijama koje su zadužene za finansiranje njihovog hobija, pošto sve ovo ne liči na ozbiljan posao."
 

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

No comments:

Post a Comment