TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, March 31, 2013

DETALJNIJE O FILMSKIM PLANOVIMA EMIRA KUSTURICE

Poznati filmski reditelj Emir Kusturica najavio je da će u naredne tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, kao jednoj od najvećih tema ovog veka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba",

 "Mislim da ću ja to da snimam u naredne tri godine zato što je to veliki film i on podrazumeva velike pripreme i investicije, a ideja je zapravo scenario moje kćerke koji je zapravo napisan u onom delu kada smo svi bili zblanuti, a onda polako shvatali da je to možda i najveća tema ovog veka - kao što se veliki romani pišu na velike teme, tako i sve drugo postaje veliko u umetnosti onda kada se u samom zrnu pojave ti obrisi", kazao je Kuasturica.

Tako će taj film koji je, kako je rekao, ujedno priča i o Dostojeveskom, biti „na jednoj terci“ doveden do najvećeg iskušenja koje je taj vek imao - vađenju ljudskih organa kao možda „najbrutalnijeg akta i najačeg znaka povratka u pagonsko doba“.

Kusturica kaže da ostaje pri ideji da film snima u Rusiji, jer je dobar deo sižea vezan za tu zemlju, a radnja koja se odnosi na Kosovo i Metohiju biće snimljena na nekom drugom mestu.

Kusturica je o tom flimu govorio i učesnicima „Vivaldi foruma“ koji je tokom vikenda održan na Mećavniku, kada je „otkrio“ da dugo piše roman koji se zove “Dragi moj Fjodore“, a glavni junak je naš čovek koji godinama živi u Parizu i sanja o tome da interperetira Dostojevskog i napravi "Zločin i kaznu", a na tom putu preko Sankt Peterburga doći će i do Kosova i Metohije.

Reditelj je rekao da ne postoji veća tema od te u sferi umetnosti, i naglasio da je naš usud da "zaboravljamo nešto stašno što nam se desilo", ali da je zato on tu da podseti.

Govoreći o drugim projektima na kojima radi, Kusturica je najavio da će 15. juna u Trebinju početi snimanje filma sa Monikom Beluči koji ima radni naziv „Ljubav i rat“.

Plan je da prvi deo snimanja traje do 1. jula, kada će biti napravljena pauza od tri sedmice zbog priprema za dalje snimanje, koje će ubrzo nakon toga bti nastavljeno.

"To je projekat koji se radi, 15. juna počinje snimanje i prvi deo traje 1. jula, onda imamo pauzu od tri nedelje, jer ćemo pripremati ostatak filma i onda snimamo juli, avgust, septembar i oktobar...", objašnjava Kusturica, navodeći da je novac obezbeđen.

Opširnije ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=31&nav_id=700469

No comments:

Post a Comment