TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, March 20, 2013

60. IZDANJE KRATKOG METRA

Jedan od najvažnijih festivala u regionu kada je u pitanju dokumentarni i kratki film, i svakako jedan od najdugovečnijih evropskih festivala, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine obeležava 60 godina svog postojanja.

Osnovan 1953. godine u Puli kao Festival jugoslovenskog filma, popularni ’’Kratki metar’’ će se ove godine održati od 2. do 6. aprila u Domu Omladine, Dvorani Kulturnog centra i bioskopu Fontana. Za nagrade festivala takmičiće se 48 inostrana i 35 domaćih filmova u četiri kategorije: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film.

Kratki metar će pored takmičarskog programa imati čak osam pratećih programskih celina. Beogradska publika imaće prilku da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan. Program London Calling predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, dok će se program Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici fokusirati na oprečnosti moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života. Sa istoka nam stiže i program Angry Ukrainians, sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine. Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilike da u programu Rockumentary Revolutions pogledaju film ’’Otroci socijalizma’’ o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film ’’How we played the revolution’’ o litvanskoj ’’raspevanoj’’ revoluciji. Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu Komšiluk, koji ove godine ima poseban fokus na novi crnogorski film, koga će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Tradicionalni prateći program Vrelo će se baviti temom art terapije sagledane kroz prizmu 5 dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok nam putujući festival UNAFF donosi dokumentarni film ’’Sing your song’’ o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=20&nav_id=696994

No comments:

Post a Comment