TEKSTOVI NA BLOGU

Thursday, February 21, 2013

ZELENOVIĆ O OPASNOSTI OD PRODAJE FONDA AVALA FILMA

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je Tanjugu, povodom najavljene prodaje "Avala filma", da postoje mnoga pitanja koja moraju da se reše pre ulaska u eventualno potpisivanje ugovora o prenosu prava.


"Mi kao da se ničemu nismo naučili iz katastrofalne privatizacije 'Beograd filma'. Kažu upućeni da je problem bioskopa mogao da se reši prodajom jedne sale. I u ovom slučaju kao problem se pominje suma koja je stotinak puta manja od vrednosti 'Avala filma'", rekao je on.

Međutim, napomenuo je, to su pitanja za one koji se bave finansijama i ekonomijom, a Kinoteka se bavi čuvanjem kulturnog nasleđa, te je od pokretanja stečaja u "Avala filmu" (maja 2011.) preuzela materijale koji su u zapisniku zauzeli stotinak kucanih stranica.

 "Po Zakonu o kinematografiji, Kinoteka je sve što je u 'Avali' bilo proizvedeno kao negativ, izvorni materijal, sukcesivno preuzimala proteklih godina. Sada smo po ovim zapisnicima preuzeli materijale koji se odnose na dubl, lavande, prateću filmsku građu, plakate, ugovore, fotografije, nagrade...", precizirao je on.

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=21&nav_id=688749

No comments:

Post a Comment