TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, February 24, 2013

POČINJE DEVETI ZAGREBDOKS

Svečanim otvaranjem u Zagrebu počinje deveti po redu međunarodni festival dokumentarnog filma Zagrebdoks (Zagrebdox) na kome će do 3. marta u 20-ak programa biti prikazano više od 180 filmova iz 30 zemalja, među kojima i iz Srbije, ali i neki vezani uz izbegličku problematiku.

Festival koji se održava u Muvipleks bioskopu otvaraju direktor Nenad Puhovski i gradonačelnik Milan Bandić, a samo otvarenje, kao i svake godine društveni je događaj kome prisustvuje velik broj ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

U utrci za nagrade, Velike pečate i Mali pečat za autore do 35 godina starosti biće 17 filmova u međunarodnoj i 22 filma regionalne konkurencije.

Među filmovima se u regionalnoj konkurenciji takmiče srpski filmovi "Buđenje" Ivane Fabri i "Zvezdana prašina" Vladimira Perovića, film "Kako je doma" Keje Šišmanović u hrvatsko-srpskoj produkciji i nemačko-srpska produkcija "Dragan Wende, Zapadni Berlin" Dragana Petrovića i lene Miler (Mueller).

Od filmova srpske produkcije ili koprodukcije u ostalim programima, tu su "Biba struja" Dušana Šaponje i Dušana Čavića u programu "Srećni doks (Happy Dox), hrvatsko-srpska koprodukcija "Hrvatska plutokratija" Stevena Elisa (Elis) i "Pogled umetnika na prošlost" Dine Mustafića u programu Kontroverzni Doks, "Pirika na filmu" Želimira Žilnika u programu "Majstori Doksa", kao i "Pisma ocu" Srđana Keče u retrospektivi filmova nacionalne filmske i TV škole.

Detaljnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=24&nav_id=689738

No comments:

Post a Comment