TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, February 9, 2013

JOSIF TATIĆ (1946-2013)

Posle nedavne tužne vesti o smrti Krste Papića, danas je filmofile sa prostora bivše Jugoslavije zatekla vest da je preminula još jedna legenda jugoslovenskog i srpskog filma - Josif Tatić.


BEOGRAD, 9. februara 2013. (Beta) - Filmski i pozorišni glumac Josif Tatić preminuo je u Beogradu u 67. godini, prenosi RTS.

Igrao je u velikom broju pozorišnih predstava i u 76 filmova i televizijskih serija, a široka publika posebno će ga pamtiti po ulozi Slobodana Mihajlovića u predstavi "Šovinisticka farsa", kao i Tanasija Vitorovića u seriji "Grlom u jagode".

Televizijska publika pamti njegove brojne uloge iz filmova - "Tri karte za Holivud", "Vizantijsko plavo", "Zasad bez dobrog naslova", "Poslednji krug u Monci", "Hajde da se volimo".

Poslednjih godina igrao je samo u JDP, u drami "Hadersfild", za koju je dobio brojne nagrade. Predstava je izvedena više od 150 puta. Po istoimenom komadu snimljen je i film.

Rodjen je u Novom Sadu 13. aprila 1946. godine.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. godine. Igrao je i u drugim beogradskim pozorištima (SKC, Zvezdara teatar, Narodno pozorište) kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

No comments:

Post a Comment