TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, February 26, 2013

ALBERTOV PUT: SRBIN KOJI JE ZADUŽIO HOLIVUD

Dokumentarni film "Albertov put" je priča o uspehu Alberta Majera, "uspehu jednog od mnogih ljudi koji su bili prinudjeni da napuste svoju zemlju, da bi uspeli da razviju svoje potencijale", izjavio je Tanjugu reditelj Predrag Bambić.


Ugledni filmski snimatelj ovim ostvarenjem debituje kao reditelj i scenarista. Premijera će biti u okviru Festa, 1. marta u Domu omladine.

Majer je rođen 1936. u Perlezu (u Banatu), sa 16 godina je emigrirao u Nemačku, a zatim Ameriku gde je ostvario uspešnu karijeru.

Bambić je upoznao junaka svog filma u kompaniji "Panavižn" u Holivudu.

"Bio sam tamo u poseti kad je nastao neki metež, kažu: došao gospodin Majer. Pitao sam ko je to, odgovorili su: čovek koji nam je doneo četiri Oskara time što je konstruisao kameru Panavižn Panafleks.

Posle obilaska kompanije zadržao sam se u bifeu u razgovoru s kolegom Sukijem Medenčevićem kad nam je prišao Majer i upitao: 'Momci, kako vam se sviđa ovde' na čistom srpskom jeziku", ispričao je Bambić.

"Tu je onda krenula da se odmotava priča o njegovom životu, koja je izuzetno interesantna", rekao je on dodajući da je Majer podunavski Švaba, "što je priča koja je skrivana od nas koji smo učili istoriju decenijama posle Drugog svetskog rata".

Opširnije ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=02&dd=26&nav_id=690214

No comments:

Post a Comment