TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, December 4, 2013

BLIC o izboru direktora FCS



Blic nešto detaljnije opisuje jučerašnju otvorenu sednicu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Na konkurs su se javila trojica kandidata koja su ispunjavala formalne uslove. Programe rada pred članovima UO, zaposlenima u FCS-u i novinarima izložili su reditelj i producent Gordan Matić i reditelj i producent Marko Popović, dok je Milan Lučić, trenutni v.d direktora FCS-a, ovih dana povukao kandidaturu.
On je dao i ostavku na mesto v.d. direktora počev od 5. decembra, kada ističe rok za donošenje odluke po aktuelnom konkursu.
Prema nezvaničnim informacijama, Lučić će ubuduće raditi u Britanskom savetu u Beogradu.

Sednicu UO vodio je predsednik Dejan Karaklajiić, a aktivno su učestvovali svi članovi - Nada Popović Perišić, Feti Dautović, Dubravka Lakić, Dragan Jeličić, Andjelka Vlaisavljević, Mirjana Petrović i Lazar Simović, uz prisustvo predsednika Nadzornog odbora Aleksandra Avramovića i pravne savetnice.
Doskorašnji član UO Zoran Cvetanović jesenas je dao ostavku (da kao vlasnik bioskopa ne bi bio u sukobu interesa na konkursu za stimulaciju tehničke baze), a Vlada još nije odredila njegovu zamenu.
 
Matić (42), poznat kao reditelj dokumentarca o Radivoju Koraću, završio je na Univerzitetu umetnosti u Beogradu postdiplomske studije u oblasti kulturnog menadžmenta. Bavi se produkcijom, režijom i pisanjem za film, televiziju i pozorište. U rodnom Kagujevcu bio je organizator programa u Domu omladine, "Šumadija filmu" i direktor džez festivala u tom gradu.
U planu rada za FCS predložio je da se ta ustanova otvori prema javnosti, mladjim ljudima iz struke i prema unutrašnjosti Srbije, jer sada, kako je ocenio, deluje zatvoreno, elitistički i centralizovano, a trebalo bi da bude dom za sve filmske poslenike, kao zajednička filmska kuća.
 
On se založio za povećanje produkcije, putem obezbedjivanja većeg budžeta i podsticajne poreske politike, za odbranu domaćeg filma po uzoru na Francusku, bližu saradnju sa RTS-om i Kinotekom, za posebno stimulisanje snimanja filmova za decu, saradnju sa prosvetom i sa domovima kulture po Srbiji.
Popović (38) diplomirao je režiju na FDU, bavio se dokumentarnim filmom i menadžerskim poslovima u kulturi. Poznat je kao osnivač i jedno vreme direktor filmskog festivala "Slobodna zona". Bio je stručni saradnik izdavačke kuće "Klio". Bavi se filmskom i te-ve produkcijom na TV B92 i u nezavisnoj kući "Samaljot prodakšn".
 
Prema njegovom programu, za FCS je bitno da ima ujedinjenu branšu iza sebe, kao u Izraelu ili Austriji, pa treba kao krovna organizacija za podsticanje proizvodnje da radi na tom objedinjavanju. Potrebni su otvorenost i saradnja sa svima u struci, zatim insistiranje da se primene odredbe Zakona o kinematografiji, ali i da se traže novi izvori finansiranja - od nacionalnih emitera, igara na sreću...
On je dodao da se lobiranjem treba boriti za podsticajne poreske i finansijske mere, za povećanje budžeta, ali i povećanje tržišta kroz stvaranje nezavisne bioskopske mreže.
 
O programima kandidata prvo su se u anonimnoj anketi izjasnili zaposleni u FCS. Svi listići su bili precrtani, što je UO ocenio kao jasnu poruku da kolektiv nije zadovoljan ponudjenim programima.
Pre javnog glasanja članovi UO su detaljno diskutovali o kandidatima, njihovim programima i opštem utisku.
Većina je ocenila da je reč o kvalitetnim filmskim poslenicima na koje FCS računa za buduću saradnju, posebno sa Matićem kao "oficirom za vezu" sa Srbijom van Beograda, ali da se za direktora traži jača ličnost, sa više autoriteta, kao i sa konkretnijim predlozima i poznavanjem problematike dubljim od opštih mesta.
 
Na kraju je dva glasa članova UO (Karaklajić i Dautović) dobio Popović, a šestoro se izjasnilo da se ne izabere ni jedan kandidat.

Ova odluka biće dostavljena Ministarstvu kulture Srbije, od kojeg će UO zatražiti da u što skorijem roku postavi novog vršioca dužnosti i to iz reda zaposlenih, kao prelazno rešenje do novog konkursa.
U uvodnom delu sednice bilo je dosta diskusije oko uslova konkursa u kojem se traži znanje engleskog i još jednog svetskog jezika, ali bez preciziranja, pa je jedan kandidat prijavio, uz engleski, znanje češkog jezika. Dogovoreno je da se za buduće konkurse ova stavka precizno definiše.

Izvor: Blic

No comments:

Post a Comment