TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, October 26, 2013

SRDAN GOLUBOVIĆ SANJA KANSKU ZLATNU PALMU

Posle brojnih domaćih i inostranih nagrada koje su od svetske premijere na Sandens festivalu dobili "Krugovi" Srdana Golubovića, ovaj film postao je i naš kandidat za Oskara 2014, i time definitivno obeležio godinu u srpskoj kinematografiji.

 Za nagradu Američke filmske akademije, u populističkom smislu najpoznatije filmsko priznanje u svetu, Srdan Golubović takmiči se drugi put - njegov prethodni film "Klopka" ušao je u uži izbor od devet ostvarenja za Oskara 2008. u kategoriji filmova izvan engleskog govornog područja:

- Čini mi se da je ove godine jača konkurencija nego prošle, ali da nema izrazitih favorita, i da je puno nagrađivanih filmova iz manjih kinematografija. Ono što bi realno bio uspeh za nas jeste da "Krugovi" uđu u izbor od devet filmova, ona najjuža lista od pet ostvarenja mislim da je gotovo nemoguća, a ako se i desi, biće ogromno iznenađenje - kaže Srdan Golubović u razgovoru za "Novosti".
* Vaš film je već na startu doživeo internacionalni uspeh - da li ste to očekivali, i može li reditelj unapred da pretpostavi kakav će život imati njegovo delo?
- Imao sam osećaj da sam sa celom ekipom koja je tu okupljena napravio dobar film, ali ipak nisam očekivao toliko nagrada. I mada postoji pravilo da dobar film sam pronađe svoje mesto i put do gledalaca, ipak ostaje i neizvesnost. "Krugovi" su zaista dobili "dobar život", sada kreće prikazivanje i po bioskopima u svetu, i to je ono što mene kao reditelja najviše zanima. Festivali su samo vrsta početne platforme za distribuciju filma po inostranstvu, do koje mi vrlo teško stižemo. Naši filmovi, ipak, dolaze iz male zemlje, male kulture, malog jezika, i svetska distribucija je veliki uspeh za svaku takvu državu.
  
* Imate li već podatak kolika će biti finansijska podrška države za predstavljanje vašeg filma u trci za Oskara, i koliko je ova nagrada zaista više pitanje biznisa i politike, nego umetnosti?
- Filmski centar Srbije odobrio je četiri miliona i devet stotina hiljada dinara za ovu promociju, što je za naše trenutne uslove vrlo pristojna cifra. Ako se već takmičimo, veoma je važno da se zakupi prostor u časopisima "Verajeti" i "Holivud riporter" koji su vrlo uticajni. Ali, Oskar jeste pitanje biznisa i politike, to je nagrada koju najviše kontrolišu velike producentske kuće, a naša pozicija u konstelaciji moći nije preterano jaka. Mi nismo mnogo bitni ni u geopolitičkom smislu, iako mislimo da jesmo. Primera radi, u ovoj konkurenciji već se favorizuje film iz Saudijske Arabije, prvi koji je režirala žena, i prvi u istoriji ove kinematogarfije koji uopšte konkuriše za Oskara.
* Da li i danas više sanjate kansku "Zlatnu palmu" od Oskara?
- Više mi znači festival u Kanu. To je najznačajnije mesto za pravljenje evropske karijere za sve nas koji nismo sa engleskog govornog područja. Sa Kanskog festivala krenuo je i Kusturica, koji jedini ima dve "Zlatne palme". Oskar je više stvar prestiža i utakmica velikih američkih producenata, i usmeren je na američko tržište. Zato je konkurencija filmova izvan engleskog govornog područja najmanje važna u tom takmičenju, i deluje kao ukras koji daje internacionalni karakter dodeli Oskara.

Intervju u celini možete pročitati ovde:  http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:460659-Srdan-Golubovic-Sanjam-Zlatnu-palmu

No comments:

Post a Comment