TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, October 22, 2013

MILAN SPASIĆ PAPI O FILMSKOJ FOTOGRAFIJI, NJENOM ZNAČAJU I STANJU FILMA DANAS

Na Festivalu evropskog filma u Piranu, nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Milan Spasić Papi, za ostvarenje „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića.

- Veoma me je obradovalo priznanje sa imenom majstora filmske fotografije Vilka Filača. Sam festival imao je jaku selekciju u kojoj su prikazani i filmovi iz zvanične konkurencije festivala u Kanu, Veneciji, Berlinu - kaže Spasić, koji među nagradama ima i Povelju za doprinos srpskoj kinematografiji, Plaketu Jugoslovenske kinoteke...

* Šta znači biti najbolji direktor fotografije i koliko je to važno za film?

- Film je kolektivna umetnost, u kojoj reditelj i direktor fotografije zajedno „dišu“. Sa Paskaljevićem sam, recimo, najviše sarađivao, i mnoga značajna priznanja dobio kroz tu saradnju, kao što su nagrada „Brothers Manaki International Film Festival“ za „Bure baruta“, nagrada borda Evropske filmske akademije za „Medeni mesec“, koji je bio kandidovan za evropskog Oskara u svim kategorijama. Direktor fotografije je, dakle, formacijski gledano, najbliži, i usudio bih se da kažem, najznačajniji saradnik reditelja, od koga zavisi vizuelni aspekt filma. Oni koji uspevaju da nađu savršeni balans između zadate teme i načina fotografskog oblikovanja, zaslužuju epitet najboljih.

* Sarađivali ste sa Sašom Petrovićem, Rakonjcem, Makavejevom, Živojinom Pavlovićem.... Da li je kod nas vaša profesija ipak malo nepravedno u senci?

- Mislim da ne. U pitanju je ugao gledanja i optika. U svim filmskim žanrovima trudio sam se da sa ovim rediteljima pronađem adekvatan ključ za uspešno sagledavanje svake filmske priče, bez obzira nato u kom je ona formatu. Radili smo sa iskrenom posvećenošću, i zato sam oduvek smatrao irelevantnim merenje pojedinačnog doprinosa filmu apotekarskom vagom. To što glumci prigrabe malo više svetla reflektora je normalno - oni su i najistureniji i gledaocima najbliži, jer se priča odvija i predstavlja preko njih. Malo upućeniji u tajne filma u svakom trenutku znaju stvarni doprinos svakog saradnika na projektu.

Razgovor u celini možete pročitati ovde: http://novosti.rs/vesti/kultura.71.html:460156-Milan-Spasic-Papi-Sve-je-manje-duse-u-filmovima

No comments:

Post a Comment