TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 21, 2013

ŠKOLA FILMSKE GLUME FOKUS NA KOLARCU

Škola filma Fokus organizuje interaktivne i praktične kurseve iz oblasti filmske umetnosti na Kolarčevom univerzitetu.

Od septembra počinju časovi filmske glume, a za četiri meseca koliko traje kurs polaznici će imati priliku da kroz praksu nauče osnove glume za film i televiziju, osnove filmskog jezika i komunikacije na setu, kako se uspešno snimaju kastinzi itd. Školu vode reditelj Miloš Milovanović i dr Jelena Radenović.

“Osmislili smo moderan koncept vođeni idejom da u Holivudu čak 72 odsto glumaca glume same sebe, a samo 28 procenata glumi likove. Svaki čovek ima svoj autentični izgled koji može da se podudari sa rediteljskom vizijom”, započinje razgovor Jelena Radenović.

Ona napominje da u Americi većina glumaca nema završen glumački fakultet, već niz različitih kurseva na kojima se stiču veštine i uče različite glumačke metode. Uprkos tome, u holivudskim filmovima čak i slučajni prolaznici i konobari uverljivo glume, bez preterivanja.

Jelena se u okviru svog doktorskog rada bavila proučavanjem fenomena glume na filmu.

“Gluma na filmu je u osnovi ista kao gluma u pozorištu, ali ima svoje specifičnosti i zahteve, prilagođava se tehnologiji tj. izražajnim sredstvima filma kao što su krupni plan, pokreti kamere, diskontinuitet snimanja i montaža.“

Predavači ukazuju da je praksa primarni deo ovog kursa, a ono što je posebno interesantno je da polaznici imaju priliku da snime više različitih video vežbi i da ih dobiju na DVD-ju, što im može poslužiti kao video portfolio i buduća prezentacija njihovih glumačkih mogućnosti.

Interesantno je da većina polaznika ima preko 25 godina.

“To su osobe između 15 i 60 godina. Dok se mlađi obično pripremaju za umetničke fakultete, stariji dolaze da nauče ono što su celog života priželjkivali”, kaže Miloš Milovanović. “Imajući u vidu da polaznici imaju i druge obaveze, časovi će se održavati petkom uveče i subotom. Ideja je da svi oni koji su ikada poželeli da se oprobaju na filmu dobiju priliku da to i iskuse”, napominje Miloš.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=21&nav_id=744822

No comments:

Post a Comment