TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 11, 2013

POČELI BATINI DANI U VRNJAČKOJ BANJI

U Vrnjačkoj Banji počeli su tradicionalni "Batini dani", posvećeni velikanu srpskog glumišta preminulog 2002. godine, Danilu Bati Stojkoviću. Ovogodišnja manifestacija organizovana je pod nazivom "Varljivo leto", po istoimenom filmu u kome je Stojković ostvario jednu od svojih maestralnih uloga.

"Ovo u Vrnjcima nije varljivo, već kulturno leto," poručio je glumac Slavko Štimac sa vrnjačke letnje pozornice, na kojoj je sa malo reči ali uz puno emocija, otvorio ovogodišnje "Batine dane".

"Ako me se sete", to nije pitanje ni konstatacija, to je Bata - kaže Dragan Nikolić, koji je i ove godine prekinuo svoj odmor u Crnoj Gori da bi prisustvovao svetkovini u čast sećanja na velikog barda srpskog filma i pozorišta.

"Imao sam tu privilegiju da budem njegov prijatelj. Puštao me je da sednem za njegov sto, on je bio taj koji je birao društvo", kaže Nikolić.

O svom kolegi veoma rado govori i Mira Banjac koja je sa Danilom Batom Stojkovićem bila uhodan par. U filmu "Varljivo leto 68." izgledali su kao muž i žena. Otkako je on umro, Mira više ništa ne igra u pozorištu, jer više nema predstave "Korešpondencija" koju je godinama igrala sa Batom.

"Bata je bio veoma zahtevan glumac, vrlo tačan, pedantan, on nas povuče kao remorker. Na snimanjima i probama nije bio mnogo šaljiv, bio je veoma ozbiljan. Bio je težak, ali značajan prijatelj i glumac", kaže Mira Banjac.

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović kaže da Vrnjčani planiraju da "Batine dane" podignu na još viši nivo, jer je veliki srpski glumac to zaslužio, a Vrnjčani znaju da cene i neguju ono što vredi i što je najbolje u srpskoj kulturi.

"Od naredne godine Dani Bate Stojkovića će biti i sastavni deo Festivala Filmskog scenarija na kojima je Bata bio čest i rado viđen gost", rekao je Đurović.

Opširnije ovde: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1375922/%22Varljivo+leto%22+Bate+Stojkovića.html

No comments:

Post a Comment