TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, August 25, 2013

OSAM DEBITANATA NA FILMSKIM SUSRETIMA U NIŠU

Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" otvoriće film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića, koji se na ovom festivalu prvi put nadmeće za jednu od osam zvaničnih nagrada. Na Letnjoj pozornici Tvrđave od ponedeljka do 31. avgusta biće prikazano 12 filmova od kojih je osam debitantskih.

Na otvaranju će Veri Čukić biti uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", koju dodeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije. Novina ovih Susreta je što su se organizatori potrudili da nas oni podsete na "dobra stara vremena" kada je Niš živeo za festival.

- Moramo opravdati i zadržati primat koji imamo kao najstariji filmski festival u zemlji. Posle Pulskog festivala, koji slavi šest decenija, "Susreti" punih 48 godina pažljivo neguju i nagrađuju domaća glumačka ostvarenja - kaže selektor Dejan Dabić, koji najavljuje da će se na otvaranju predstaviti svi glumci na Tvrđavi kako su to pre 20 godina činili Janez Vrhovec i Duško Tadić.

Domaći film i pored svih problema oko finansiranja uspeva da sačuva kvalitet i posebno je uočljiv entuzijazam mlađih sineasta, imamo čak osam debitantskih filmova, navodi Dabić i dodaje da je drugo obeležje filmova, koji će imati digitalnu sliku, to što se u velikom broju uloga pojavljuju glumci iz regiona. Glumac iz Bosne i Hercegovine Emir Hadžihafizbegović igra u četiri filma, ukazuje Dabić i najavljuje da će nakon skromnijeg otvranja finiš festivala biti glamurozniji sa muzičko-scenskim spektaklom u duhu proslave Milanskog edikta. Na zatvaranju festivala niška publika će moći da vidi i dva filma koja su van konkurencije za nagrade: "Put ružama posut" režirao je Marko Novaković, a "Ponoćnu molitvu" Boban Rajković po drami Nebojše Ozimića "Senke Ćele-kule".

Radnja filma "Ponoćna molitva" događa se neposredno posle boja na Čegru, nedaleko od Niša, kada počinje zidanje kule od lobanja - Ćele-kule. Tokom jedne noći dva junaka, i sticajem životnih okolnosti dva gubitnika, raspravljaju o izdaji i rodoljublju, laži i poštenju pretresajući sopstvene živote.

Više ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:450776-Osam-debitanata-na-niskoj-tvrdjavi

No comments:

Post a Comment