TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, August 20, 2013

KRUGOVI U SARAJEVU ISPRAĆENI OVACIJAMA

Posle premijere na festivalu Sandens, mnogobrojnih nagrada, film "Krugovi", reditelja Srdana Golubovića propraćen je ovacijama na filmskom festivalu u Sarajevu.

Ostvarenje o mladiću Srđanu Aleksiću, koji je za vreme rata u Bosni žrtvovao svoj život da bi spasao komšiju Bošnjaka priča je koju je Sarajevo trebalo da vidi, rekao je reditelj.

Dan posle projekcije na Metalcu, priča o filmu nastavila se uz kafu. I kako to obično biva na ovim prostorima uz kafu se govori u politici. I dok je nekim gledaocima u "Krugovima" falio baš taj nivo priče autori smatraju da politici tu nije bilo mesta.

"Ovo nije politički film je zato što u svojoj suštini Srđanov čin nije politički nego je ljudski. U toj suštini nije važno što je Srđan spasio Bošnjaka, on je spasio čoveka", kaže reditelj Srdan Golubović

"Nema tu politika šta da traži. To je ljudska priča. I kao ljudsku priču kapiraju je i ljudi ovde, mislim da ceo prostor Balkana i u Evropi i Americi. I bilo gde da ode". rekla je scenaristkinja Melina Pota Koljević

Da je priča o Srđanu Aleksiću bliska Sarajlijama govore i ocene publike. Ali još jedno srpsko ostvarenje među ljubiteljima filma kotiraju se dobro. Reč je o filmu "Odumiranje" Miloša Pušića, koji govori o tragediji srpskog sela danas. Ipak ni jedan od ova dva filma nisu u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji i ne bore se za glavnu nagradu festivala "Srce Sarajeva".

O tome ko će ove godine odneti nagradu kući znaće se u subotu, a odluku o tome donosi petolani ziri u kojem sedi i glumac Uliks Fehmiju, koji je današnji dan iskoristio da podeli svoja iskustva sa učesniima Sarajevskog talent kampusa.

Više ovde: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=20&nav_id=744717


No comments:

Post a Comment