TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 14, 2013

GORAN PASKALJEVIĆ POČASNI GOST FILMSKOG FESTIVALA U LIMI

Međunarodni filmski festival u glavnom gradu Perua, Limi, ove godine je posebnu pažnju posvetio našem filmskom autoru Goranu Paskaljeviću koji je i počasni gost ove filmske manifestacije pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

Ovaj najznačajniji festival latinoameričkih filmova, koji se ove godineodržava sedamnaesti put od 9. do 17. avgusta, prikazuje i dve retrospektive autora izvan Južne Amerike, odajući priznanje američkom dvostrukom oskarovcu Aleksandru Pejnu i našem reditelju.

Paskaljević je u Limi prisustvovao gala premijeri svog poslednjeg filma "Kad svane dan" i održao je predavanje pred punom salom novinara i filmskih kritičara iz svih delova Latino Američkog kontinenta, kao i zanatiželjnih gledalaca koji su po prvi put imali prilike da vide filmove iz Srbije.

Uvodnu reč je dao američki filmski istoričar i kritičar Njujork tajmsa Piter Bajskind. Paskaljevićeva retrospektiva obuhvata šest naslova: "Tuđa Amerika", "Bure baruta", "San zimske noći", "Optimisti", "Medeni mesec" i "Kad svane dan". Kopije ovih filmova ustupila je španska kinoteka koja će na proleće iduće godine organizovati retrospektive Paskaljevićevog filmskog stvaralaštva u Madridu i Barseloni.

Na svečanom otvaranju festivala, ministarka kulture Perua, Diana Alvarez Kalderon osvrnula se i na Paskaljevićev opus, nazivajući ga "rediteljem čiji su filmovi prevazišli nacionalne okvire, koji svojom univerzalnom humanističkom porukom, i pored geografske distance, duhovnim vrednostima spajaju narode i njihove kulture".

Izvor:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=08&dd=14&nav_id=742529


No comments:

Post a Comment