TEKSTOVI NA BLOGU

Tuesday, August 20, 2013

EASTALGIA I KRUGOVI U OKVIRU LET'S CEE FILM FESTIVAL-a U BEČU

LET'S CEE filmski festival u svojoj drugoj godini, od 13-21. septembra 2013. u Beču prikazuje filmove iz srednje i istočne Evrope, a na spisku gostiju nalaze se velikani filmske poput oskarovaca Branka Lustiga, Allana Starskog i Istvana Szaboa, i velikog ruskog režisera Aleksandra Sokurova.

Posetioci LET'S CEE festivala će moći pogledati oko 40 najboljih igranih i dokumentarnih filmskih ostvarenja iz srednje i istočne Evrope, a veliki broj ovih filmova će biti premijerno prikazani u Austriji kao deo selekcije takmičarskog programa za igrani ili dokumentarni film. Osim toga, prvi put ove godine, festival organizuje konkurs za najbolji kratkometražni film na temu civilno društvo. Većina produkcija će opet biti prikazana na originalnom jeziku, sa nemačkim ili engleskim titlovima, a neki filmovi će biti sinhronizovani.

Festival će otvoriti srpsko-njemačko-ukrajinska koprodukcija, drama Darie Onyshchenko, „Eastalgia“, sa austrijskim glumcima Karlom Markovicsem i Georgom Friedrichem u glavnim ulogama. „Produkcije poput ove, u kojoj učestvuju ljudi iz gotovo polovine srednjo-istočnoevropske regije, su idealno-tipične za naš festival“, obrazložila je selektorka odabir filma za otvaranje festivala. Selekciju takmičarskog programa za igrani film čini osam filmova, a odabrao ih je vjerovatno najpoznatiji poljski filmski kritičar, Tomasz Raczek. Među njima su najnoviji film Istvana Szaboa „The Door“ (sa Helen Mirren i Martinom Gedeck u naslovnim ulogama), „Domestic“ režisera Adriana Sitarua, „Krugovi“ Srdana Golubovića, „Jîn“ Rehe Erdema i „In the Name of“ Malgoske Szumowske. Za konkurs za najbolji kratkometražni film, kustosi Arash i Arman Riahi, odabrali su sedam priloga, a kustosica Rada Šešić, rođena Hrvatica s prebivalištem u Utrehtu, izabrala je šest produkcija za takmičarski deo u kategoriji najbolji dokumentarni film. Dve retrospektive, nekoliko specijalnih tačaka (jedan primer je projekcija verovatno najpoznatijeg nemog filma svih vremena „Krstarica Potemkin“ uz muzičku pratnju grupe Russkaja), filmski fokus na Poljsku i ostali filmski ciklusi dopuniće takmičarski program.

 Više ovde: http://fcs.rs/generic.php?page=vest&id=1776

No comments:

Post a Comment