TEKSTOVI NA BLOGU

Wednesday, August 21, 2013

DOBAR PRIJEM FILMA MARTE POPIVODE U SARAJEVU

Dokumentarni film Marte Popivode "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo" izazvao je ogromno interesovanje na "Sarajevo film festivalu". Nakon projekcije u prepunoj bioskopskoj sali autorka je dočekana aplauzom kojim je publika iz celog regiona izrazila ideološku istomišljenost, a oni koji "pamte Tita" i saučesništvo.

Dokumentarni film Marte Popivode "Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo" izazvao je ogromno interesovanje na "Sarajevo film festivalu".
Nakon projekcije u prepunoj bioskopskoj sali autorka je dočekana aplauzom kojim je publika iz celog regiona izrazila ideološku istomišljenost, a oni koji "pamte Tita" i saučesništvo.

Autorka je u filmu vešto nizala autentične video zapise masovnih javnih performansa od 1945. do 2000. godine: omladinske radne akcije, prvomajske parade, demonstracije 1968., proslave Dana mladosti, Titova sahrana, govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989… pričajući priču o uzdizanju, hipnotičkom efektu i, na kraju, urušavanju komunističke ideologije.

- Jugoslavija je bila društvo koje je težilo ideji socijalne pravde, od koje se danas sve više udaljavamo. Važno je da se podsetimo da su takve težnje opravdane i moguće, iako trenutno živimo u divljem kapitalizmu koji ukida ideju socijalne pravde - objašnjava Marta Popivoda.

Film je inspirisala, kako autorka objašnjava, jedna paradoksalna situacija iz njenog detinjstva.

- Godine 1989. kao pripadnica poslednje generacije pionira dala sam zakletvu da ću čuvati bratstvo i jedinstvo. Iste godine Slobodan Milošević drži svoj govor na Gazimestanu koji predstavlja kraj ideje o Jugoslaviji - objašnjava autorka.

Više ovde: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/400222/Dokumentarni-film-Jugoslavija-kako-je-ideologija-pokretala-nase-kolektivno-telo-odusevio-publiku-festivala-u-Sarajevu

No comments:

Post a Comment