TEKSTOVI NA BLOGU

Sunday, March 10, 2013

FRANKOFONIJA U DOB-u


Dan frankofonije, 20. mart, slavi se celog meseca marta kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije frankofonije koja broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju. Frankofonija se takođe zalaže za višejezičnost u simbiozi sa drugim velikim jezičkim zajednicama u svetu, kao i za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog među kulturama.

Nedelja, 10. Mart , 16:00

Film: Objava rata (La guerre est déclarée, Francuska 2011, 100min)
Režija: Valérie Donzelli
Uloge: Valérie Donzelli, Jérémie Elkaïm, César Desseix
Romeo i Julija su mladi bračni par, uživaju u životu, zajedničkom detetu i karijeri sve dok ne saznaju da njihov sin boluje od tumora na mozgu. Od tog dana sve se menja… Jedna od najlepših melodrama poslednjih godina, film koji je osvojio publiku i kritiku i promovisao novu rediteljsko glumačku zvezdu Valeri Donzeli... „smejemo se i plačemo i beskrajno uživamo u ovom izuzetnom autobiografskom filmu...“  

Nedelja, 10. Mart , 18:00

Film: Anonimna dojava (Le Guetteur, Francuska, 2012, 89 min)
Režija: Michele Placido
Uloge: Daniel Auteuil, Mathieu Kassovitz, Olivier Gourmet
Jedan od najuzbudljivijih krimića poslednjih godina. Film okuplja sam glumački vrh Francuske. Napeta priča prepuna preokreta sa triom fantastičnih glumaca,  pozdravljena je od strane kritike,  posebno zbog virtuoznih, spektakularnih,  finalnih scena.


Nedelja, 10. mart , 20:00

Film: Lorens u svakom slučaju (Laurence Anyways, Kanada, 2012, 2h 39min)
Režija: Xavier Dolan
Uloge: Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye
Lorens i Fred su idealan par, lepi, pametni, zabavni… Sve je u najboljem redu dok na svoj trideseti rođendan Lorens ne saopštava da želi da promeni pol. Nemoguća ljubavna priča, najambiciozniji film reditelja - vunderkinda Ksavijera Dolana,  strastan je manifest koji ruši granice među žanrovima, polovima, zemljama…


No comments:

Post a Comment