TEKSTOVI NA BLOGU

Saturday, March 9, 2013

DARKO BAJIĆ O SLUČAJU BITKA NA NERETVI

Reditelj Darko Bajić ocenio je da ne čudi da se “Bitka na Neretvi", ostvarenje jugoslovenske kinematografije, može jednom izjavom reditelja Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u Hrvatskoj.

 Bajić smatra da "nula za kinematografiju" iz budžeta za 2013, "dramatično usložnjava mogućnosti stvaranja filmova kod nas i onemogućava uspostavljanje partnerskih odnosa sa svetom".

"Nula za kinematografiju koju je opredelilo Ministarstvo kulture budžetskim uskraćivanjima za 2013. godinu ogolilo je položaj filma u Srbiji i, na izvestan način, znači poziv na prisvajanje nasleđa, ignorisanje podrške savremenog stvaralaštva u oblasti kinematografije i uskraćivanja budućnosti filma u Srbiji", istakao je Bajić u autorskom tekstu objavljenom u "Blicu".

 Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije smatra da "nula za kinematografiju nije samo znak nepoštovanja, već je potvrda ignorisanja delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja", dodavši da to stvara uslove za "zaobilaženje Srbije kao partnera u širokom luku".

"Zato ne čudi da se status projekta 'Bitka na Neretvi', koji je svojevremeno objedinio sve finansijske, stvaralačke i prikazivačke potencijale kinematografije u Jugoslaviji, danas može jednom izjavom reditelja Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u jednoj republici nekadašnje Jugoslavije. Bez pozivanja na deobni bilans, strukturu koprodukcije, jednostavnom izjavom: 'Tako hoću'", ocenio je Bajić.

Opširnije ovde:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2013&mm=03&dd=09&nav_id=693684

No comments:

Post a Comment